Uskiftet bo eller ægtefælleudlæg – hvad passer bedst

En yngre kvinde henvendte sig til os for at få skrevet et børnetestamente. Hun var blevet enke meget pludseligt og i en ret ung alder. Under samtalen fortalte kvinden, at hun sad i uskiftet bo, fordi det var nok det nemmeste og mest fordelagtige, mente hun. Men det var faktisk ikke tilfældet for hende.


Rigtig mange mennesker vælger at sidde i uskiftet bo. Det kan klares med en underskrift i Skifteretten, når man alligevel er til møde om boet efter en afdød ægtefælle. Men denne unge kvinde, som var i midten af 30’erne, kunne måske en gang i fremtiden vælge at gifte sig igen, og så ville det ikke være en fordel at sidde i uskiftet bo. For så skulle hun skifte med sine børn.

Derfor kan det være en fordel at udtage boet som et ægtefælleudlæg, som det hedder, i stedet for at sidde i uskiftet bo. Det kan være en løsning, når den fælles formue ikke er ret stor.
 

Ægtefællesudlæg giver større frihed i fremtiden

Ægtefælleudlæg betyder, at den efterladte ægtefælle kan udtage værdier for op til 730.000 kroner i boet (beløbsgrænsen i 2016). Det kan sikres med en opgørelse af parrets værdier, herunder den efterladtes eventuelle særeje, som afleveres til Skifteretten.

I dette tilfælde var den samlede formue mindre end de 730.000 kroner, som en efterladt ægtefælle har ret til at udtage til sig selv. Når hele formuen udtages til ægtefælleudlæg, har kvinden skiftet med børnene, som i dette tilfælde har fået 0 kroner.

Lige nu gør det ingen forskel, om kvinden havde valgt uskiftet bo eller ægtefælleudlæg. Men hvis hun i fremtiden ønsker at gifte sig igen, vil hun med ægtefælleudlæg ikke skulle skifte med sine børn.


Enken fik luksusmodellen af et børnetestamente

Enkens oprindelige ærinde fik vi naturligvis også klaret. Hun fik udformet et børnetestamente, hvor hun blandt andet tilkendegav sine ønsker om, hvem der skal tage sig af børnene, hvis hun skulle gå hen og dø, før de fylder 18 år og bliver myndige.

Men hos PARTNER Advokater nøjes vi ikke med en standardmodel, som man kan finde på nettet til lavpris. Vi benytter en standardpris, men leverer en luksusmodel af et testamente. Vi spørger ind, for at komme rundt om alle tænkelige scenarier, så kvinden har størst mulig chance for at få gennemført alle sine ønsker.

Et børnetestamente er et ønske. Det er altid Statsforvaltningen, som træffer de endelige afgørelser for, hvem der skal tage vare på børn, der ikke er myndige, når den eneste forælder dør.

Men et børnetestamente kan påvirke Statsforvaltningens afgørelser. Derfor aftalte vi med kvinden at få skrevet ind i testamentet ikke bare hvem, hun ønsker skal tage vare på børnene, men også hvorfor det bør være netop disse personer. Desuden får hun skrevet ind, hvem hun ikke ønsker skal tage sig af børnene. Det kan skyldes årsager, som Statsforvaltningen ellers ikke ville få viden om.

Kvinden har med testamentet også fået andre ønsker med ud over ønsket om, hvem der skal tage vare på børnene i tilfælde af for tidlig død. Hun har lagt bånd på en del af arven, så børnene ikke kan få det hele udbetalt, så snart de fylder 18 år og bliver myndige. De vil få en del af arven udbetalt som 18 årige, flere mindre dele i årene efter, mens den væsentligste del af arven først kommer til udbetaling nogle år senere.

Udformningen af børnetestamentet afspejler en lang række tænkelige situationer, som vi gennemgik sammen med kvinden. Grundigheden betyder, at hun også får indflydelse på det, der skal ske i børnenes liv, selvom hun skulle gå bort, før de bliver myndige.

Hvis du har behov for at tale med en advokat om ægtepagt eller børnetestamente, kan du kontakte

Advokat Louise Vigand Kryger hos PARTNER Advokater eller på tlf. 56 67 16 18 


Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.