Nu er det obligatorisk at registrere sine overvågningskameraer i Politiets Kameraregister
I forbindelse med en ændring i tv-overvågningsloven i juni 2020, er virksomheder og offentlige myndigheder samt private aktører, herunder foreninger mv., fra den 15. marts 2021 forpligtede til at registrere sine overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, såfremt kameraerne foretager overvågning af gade, vej, plads eller lignende områder, der anvendes til almindelig færdsel.
Da tv-overvågning kan have afgørende betydning for politiets efterforskningsarbejde, er det nu besluttet, at samtlige virksomheder og offentlige myndigheder skal registrere deres kameraer i Politiets Kameraregister, også kaldet POLCAM.
Overvågningskameraer opsat inden den 15. marts 2021, skal være registreret senest den 29. marts 2021. Har man opsat overvågningskameraer efter den 15. marts 2021, skal kameraerne være registreret i Politiets Kameraregister senest 14 dage efter opsætning.
Hvis man overtræder den obligatoriske registreringspligt, takseres man med en bøde på 2.000 kr. i førstegangstilfælde.
Hvem er omfattet af den obligatoriske registreringspligt?
Dette obligatoriske krav gælder for private virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører, herunder foreninger, som i henhold til tv-overvågningsloven eller efter særlig tilladelse fra politiet foretager tv-overvågning af en gade, vej, plads eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel.
Private borgere er ikke forpligtede af dette nye krav, men politiet opfordrer private borgere til frivilligt at registrere deres overvågningskameraer.
Man skal kun registrere de kameraer, som man selv har etableret og/eller, som man selv har brugsret til eller administrerer.
Politiet får ikke direkte adgang til overvågningskameraerne
Når man har registreret sine kameraer i Politiets Kameraregister, får politiet ikke direkte adgang til overvågningerne.
Politiet får alene adgang til de oplysninger om adresse, placering, kontaktpersoner mv., som man har indtastet ved registreringen.
For at få adgang til overvågningerne, skal politiet rette henvendelse til kontaktpersonerne.
Hvilke optagelser kan politiet anmode om at få udleveret?
Som udgangspunkt kan politiet anmode om at få udleveret al overvågningsmateriale.
Kameraejeren kan dog få anmodningen forelagt retten, hvortil det bliver afgjort, hvorvidt politiet er berettiget til at få udleveret de konkrete optagelser.
Er det altid lovligt at imødekomme politiets anmodning om oplysninger?
Hvis man som privat aktør eller offentlig myndighed modtager en anmodning fra politiet om oplysninger, kan man gå ud fra, at anmodningen er berettiget, medmindre der er konkrete holdepunkter for andet.
Den dataansvarlige, dvs. kameraejeren kan nemlig lægge til grund, at politiet som offentlig myndighed alene anmoder om oplysninger, hvor dette er berettiget, idet politiet bl.a. er underlagt krav om saglighed, lovmæssig forvaltning samt et strafferetligt objektivitetsprincip.
Alle disse regler om GDPR, tv-overvågningsloven samt den obligatoriske registreringspligt kan være vanskelig at finde rundt i.
Hos PARTNER Advokater har vi dygtige og erfarne advokater, som altid er klar til at vejlede og rådgive dig i forbindelse med dine rettigheder, samt hvis du har svært ved at navigere i de mange regler og krav, som du skal være opmærksom på ved både registreringen af dine kameraer og reglerne om GDPR.
Andreas R. Jedig
advokatfuldmægtig
+45 81 88 01 30
arj@partneradvokater.dk
Ahmet Karaca
stud.jur
+45 66 67 16 03
ahka@partneradvokater.dk