6. april 2021

Boligmarkedet er brandvarmt – så bør du overveje at få indført et advokatforbehold?

Boligmarkedet buldrer fortsat derudaf – så hvorfor er det vigtigt indført et advokatforbehold i din købsaftale?


Hvorfor er advokatforbeholdet vigtigt?
Hvorfor advokatforbeholdet er vigtigt, kan besvares ved at se på din situation uden forbeholdet.
Hvis du fravælger at indføre et advokatforbehold i købsaftalen, har du stadig din lovsikrede fortrydelsesret. Og naturligvis er det også muligt trække dit bud på boligen tilbage, hvis sælgeren ikke har accepteret buddet endnu.
Men forinden du afgiver et bud på huset, så bør du gøre dig ganske klart, at en aktivering af fortrydelsesretten er en dyr affære.

Fortrydelsesprisen beløber sig på 1 % af købsprisen, hvorfor, hvis dit hus f.eks. står til 2.8 mio. kr., skal du slippe 28.000 kr. for at fortryde.

Fortrydelsesretten løber i 6 hverdage fra det tidspunkt, hvor sælgeren har accepteret dit bud på boligen. Det vil sige, at sælgeren ovenikøbet skal nå at have modtaget besked om fortrydelsen inden de 6 hverdage er udløbet.
Det er ikke meget betænkningstid, hvis noget uforudsigelige blotlægger sig. Dette er vel og mærke hvis du opdager de forhold som begrunder fortrydelsen.

Hvad indebærer advokatforbeholdet?
Advokatforbeholdet står på dette punkt i kontrast til fortrydelsesretten, selvom det egentlig er et udvidet supplement til fortrydelsesretten – hvilken du beholder i alle tilfælde.

Så hvor fortrydelsesretten som sagt koster 1 % af købesummen, er advokatforbeholdet gratis at aktivere, hvis vi, som din boligadvokat, ikke godkender købsaftalen.

I forbindelse med boligkøb kan der være en overvældende mængde af dokumenter udfærdiget i utilgængeligt sprog. Dette kræver en hel del erfaring at navigere i.

Så foruden at bespare 1 % af købesummen på fortrydelsesretten, så er det jo også selve materien af et advokatforbehold at betrygge dig i din handel, som jo oftest er den største investering vi gør os i. Vi tjekker om det juridiske håndværk er i orden – lidt på samme måde, som når du får en byggesagkyndig til at afdække selve boligens håndværk er korrekt udført, således at der ikke kommer nogle enormt fordyrende overraskelser eller mangler som decideret gør boligen usælgelig igen.

Advokatforbeholdet er altså mere end en udvidet fortrydelsesret. Med forbeholdet indgår en rådgivning, hvor vi gennemgår handlen med dig fra a til z, og hvor vi – med vores erfaring med afvikling af over 4000 bolighandler – effektivt kan afdække de faldgruber, for hvem du som lægmand kan risikere at overse.

Ovenikøbet vil vi som din advokat ikke blot rådgive dig i den nærværende bolighandel. Vi sørger samtidig for, at hvis huset en dag skal sælges igen, at der ikke er fejl og mangler fra den tidligere ejer, som kan medfølge i købet, og til sidst ende med at du må betale prisen for overfor de nye købere.

Der er i sagens natur mange ting, der kan gå galt i en bolighandel, men partner og boligadvokat Steen Witthøfft, giver nedenfor et konkret eksempel på en handel, hvor det kunne have endt galt – hvorfor det er så vigtigt at få indsat et advokatforbehold.

En konkret sag om servitutter
»Ved gennemgangen af mine kunders bolighandel, kunne vi sammen konstatere, at der var tinglyst en servitut (dvs. en pålagt begrænsning af ejendommen) fra 1955 om, at boligen ikke måtte ændres, fordi den var bevaringsværdig. Der var dog lige det problem, at det ’bevaringsværdige’ hus siden var blevet totalændret.

Vi måtte derfor sikre os, at købet blev med forbehold for, at det kunne dokumenteres, at ændringer var blevet godkendte kommunen – hvilket de heldigvis kunne.

Det kan godt se ud som om, at der ikke er et problem i denne sag. Men hvis vi ikke havde sikret os købers dokumentation på godkendelserne, vil vores kunder kunne risikere at ikke at kunne sælge huset igen, hvis de ikke vil kunne fremvise dokumentation på godkendelserne til en ny køber« – Advokat Steen Witthøfft

Mere end et forbehold
Advokatforbeholdet har som sagt stor betydning, så husk at skrive det ind i købskontrakten, selvom det kun er en lille del af købsaftalen.

Forbeholdet er altså mere end vi vender tommelfingeren op eller ned til din bolighandel. Vi står nemlig klar til at hjælpe dig igennem hele processen, lige fra gennemgå hele handlen og alle dokumenter, udarbejde skøde og sørge for tinglysning, rådgive om særlige regler, og til at rådgive om finansieringsmuligheder, eller være din forhandler af pris og vilkår for bolighandlen.

Hvis du vil læse mere om vores tilbud, læs videre her.

Hvad siger vores kunder om boligadvokaternes team hos PARTNER Advokater?
" Vi takker sandelig også for et rigtig fint samarbejde, det har været rart, at have dig, som har varetaget det hele, tusind tak for det. Vi vil aldrig tvivle, hvis vi skulle få behov for juridisk assistance, så kan du stole på, at vi retter henvendelse til dig/jer. Vi er meget glade for vores nye hus, det er blevet så godt.
Mange venlige hilsner Gitte og Jacki 
Vi fører dig sikkert igennem et brandvarmt boligmarked
I øjeblikket er det i alle tilfælde en god ide at rådføre dig med din boligadvokat. Boligmarkedet er brandvarmt og vi står altid klar med betryggende rådgivning, hvis du føler markedet hele går for stærkt og du er bange for at brænde dig på din handel eller på dit salg. 

Så ring til advokat Steen Witthøfft på telefon 56 67 16 01 eller skriv på mail: stw@partneradvokater.dk


Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.