9. juni 2020

Uskiftet bo, er det altid en god ide?

Man har som ægtefælle med fælleseje og fællesbørn ret til at side i uskiftet bo, når ens ægtefælle dør. Fællesbørnene skal ikke give tilladelse til dette. Eneste krav er, at man er solvent – dvs. kan betale egne og ens ægtefælles kreditorer.

Er man ikke gift, kan man ikke side i uskiftet bo – og man har ikke krav på at side i uskiftet bo med ens ægtefælles børn fra andet forhold (særbørn). Særbørn kan give tilladelse.

Sidder du i uskiftet bo, så råder du over alle boets aktiver og passiver. Du kan sælge ejendom, bil, værdipapir og andet. Du kan sagtens bruge af formuen – og du må også leve godt – rejse, gå ud, mv. også selvom du ikke gjorde det, da din ægtefælle levede.

Eneste begrænsning er, at du ikke må misbruge formuen, og at du ikke må indgå nyt ægteskab.

Reglerne om misbrug medfører ofte, at mange ikke bryder sig om at side i uskiftet bo. Reglerne har betydning for, hvor meget du må give i gave og til hvem. Tit vil man måske gerne forsøde livet for de børn, som man har mest kontakt med – men der skal ikke så meget til, før en forskelsbehandling kan medføre, at der er tale om et misbrug. Og der er en del børn, der har fornemmelsen af, at den længstlevende lever for deres penge – og derfor blander sig i længstlevendes økonomi.

Sidder du i uskiftet bo kan du alene ved testamente råde over halvdelen af boet(din andel).

Så selvom det virker dejlig nemt og bekvemt at vælge det uskiftede bo, så er det altid en fordel ved et testamente at sikre, at længstlevende kan skifte boet uden at skulle gå fra hus og hjem – ligesom det altid er en god ide inden man vælger uskiftet bo at få rådgivning om, hvilke andre muligheder man har.

Hvis I ønsker at undgå at blive tvunget til at sidde i uskiftet bo, så kontakt os for en snak omkring oprettelse af testamente. 

Du er også velkommen til at kontakte os, hvis din ægtefælle er død og du er i tvivl om det er det rette for dig at sidde i uskiftet bo, - ellers hvis du allerede sidder i uskiftet bo, men ønsker vurdering af muligheden for at komme ud af det. 

PARTNER Advokaters privatretsteam består af advokat Birgit Thrusholm, advokat Louise Vigand Kryger og juridisk assistent Anne-Mette Pedersen, som kan kontaktes på tlf. 56 67 16 00 eller mail@partneradvokater.dk  



Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.