21. august 2020

Er du på udkig efter dit drømmehus, eller har du måske allerede fundet det?

Så er der et par overvejelser, du som køber med fordel, kan gøre dig. For selvom det indføres med småt i en købsaftale, så kan det få uventede konsekvenser, hvis du ikke har overvejet – at få indført et advokatforbehold i din købsaftale.

Overvejer du at fravælge advokatforbeholdet?

Hvis du vælger ikke at få indført et advokatforbehold, har du stadig din lovsikrede fortrydelsesret. Og du kan endda også trække dit bud på boligen tilbage, så længe sælgeren ikke har accepteret buddet endnu.

Men forinden du afgiver et bud på huset, så bør du gøre dig ganske klart om, at en aktivering af fortrydelsesretten kan blive en dyr affære.

Prisen beløber sig på 1 % af købsprisen, hvorfor, hvis dit hus f.eks. står til 2.8 mio. kr., skal du slippe 28.000 kr. for at fortryde, og så fremdeles (til sammenligning koster vores Tryghedspakke 10.500 inkl. moms, hvori vi udover at gennemgå hele handlen med dig, udarbejder skøder og tinglyser med mere).

Fortrydelsesretten løber i 6 hverdage fra det tidspunkt, hvor sælgeren har accepteret dit bud på boligen. Det vil sige, at sælgeren ovenikøbet skal nået at have modtaget besked om fortrydelsen inden de 6 hverdage er udløbet.

Det er ikke meget betænkningstid, hvis noget uforudsigelige blotlægger sig. Dette er vel og mærke hvis du opdager det.

Hvad indebærer advokatforbeholdet?

Advokatforbeholdet står på sin vis i kontrast til fortrydelsesretten, selvom det egentlig er et udvidet supplement til fortrydelsesretten.

Hvor fortrydelsesretten som sagt koster 1 % af købesummen, er advokatforbeholdet gratis at aktivere, hvis vi, som din boligadvokat, ikke godkender købsaftalen.

Men vigtigst af alt får vi lejlighed til at gennemgå handlen med dig, og hvor vi, med vores erfaring med afvikling af over 4000 bolighandler, kan afdække de faldgruber, som knytter sig til bolighandler, og som privat kan være svære at se.

Det kan her tillægges, at vi som din advokat ikke blot rådgiver dig i det kommende køb. Vi sørger samtidig for, at hvis huset en dag, af den ene eller anden grund, skal sælges igen, at der ikke er fejl og mangler fra den tidligere ejer, som du kan ende med at stå til regnskab for, over for nye købere.

Der er i sagens natur mange ting, der kan gå galt i en bolighandel, men partner og boligadvokat Steen Witthøfft, giver nedenfor et konkret eksempel på en handel, hvor det kunne have endt galt.

En konkret sag om servitutter

»Ved gennemgangen af mine kunders bolighandel, kunne vi sammen konstatere, at der var tinglyst en servitut (dvs. en pålagt begrænsning af ejendommen) fra 1955 om, at boligen ikke måtte ændres, fordi den var bevaringsværdig. Der var dog lige det problem, at det ’bevaringsværdige’ hus siden var blevet totalændret.

Vi måtte derfor sikre os, at købet blev med forbehold for, at det kunne dokumenteres, at ændringer var blevet godkendte kommunen – hvilket de heldigvis kunne.

Det kan godt se ud som om, at der ikke er et problem i denne sag. Men hvis vi ikke havde sikret os købers dokumentation på godkendelserne, vil vores kunder kunne risikere at ikke at kunne sælge huset igen, hvis de ikke vil kunne fremvise dokumentation på godkendelserne til en ny køber« – Advokat Steen Witthøfft

Mere end et forbehold

Advokatforbeholdet har som sagt stor betydning, så husk at skrive det ind i købskontrakten, selvom det kun er en lille del af købsaftalen.

Forbeholdet er dog kun en lille del af vores rådgivning, hvor vi står klar til at hjælpe dig igennem hele processen, lige fra gennemgå hele handlen og alle dokumenter, udarbejde skøde og sørge for tinglysning, rådgive om særlige regler, og til at rådgive om finansieringsmuligheder, eller være din forhandler af pris og vilkår for bolighandlen.

Hvis du vil læse mere om vores tilbud, læs videre her.

Hvis du vil forberede dig til dit køb af bolig, så tilmeld dig vores kommende kursus om køb af fast ejendom i uge 38 i september 2020 (nærmere information vil du kunne finde på vores Facebook side her).

Hvad siger vores kunder om boligadvokaternes team hos PARTNER Advokater?

Vi takker sandelig også for et rigtig fint samarbejde, det har været rart, at have dig, som har varetaget det hele, tusind tak for det. 

Vi vil, aldrig tvivle, hvis vi skulle få behov for juridisk assistance, så kan du stole på, at vi retter henvendelse til dig/jer. 

Vi er meget glade for vores nye hus, det er blevet så godt☺️

Mange venlige hilsner

Gitte og Jacki


Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.