Risiko
Risikostyring. Risikoafdækning. Det er to umiddelbart uhåndgribelige størrelser, som hurtigt giver associationer til støvede matematiske formler og abstrakt, utilgængeligt teori.
I din hverdag er risiciene dog håndgribeligt konkrete.
Risici kommer til udtryk i større eller mindre negative hændelser, som i sidste ende kan være altafgørende for virksomhedens opnåelse af den ønskede målsætning – eller endda virksomhedens eksistensgrundlag.
Tag blot den nuværende situation med Corona-krisen og se hvor afgørende den har ændret spillereglerne på tværs af alle erhverv.
Risici er simpelthen den underliggende grundbetingelse, der knytter sig til alle aktiviteter og processer i din virksomhed. Risici er altid til stede, om man er bevidst om risicienes natur eller ej.
Så i hvilken grad er du som leder bevidst om din virksomheds risici? Er du bevidst om reglerne for risikostyring og det ansvar der medfølger? Er du proaktiv i din håndtering af risici, og ved du hvordan der kan skabes merværdi for din virksomhed med risikostyring?
Risikostyring er ikke blot til for at forhindre unødvendige udgifter, men det er en metode og tankegang, som aktivt skal bruges til at øge din indtjening på bundlinjen – risikostyring er simpelthen et værktøj til at skabe merværdi.
Kan din virksomhed blive rigere med risikostyring?
Merværdi gennem risikoafdækning og -styring kan komme til udtryk som herunder i de tre eksempler:
- Finansiering: Når du kan anskaffe den nødvendige finansiering, og måske endda på bedre vilkår, fordi banken vil være mere tilbøjelige til at låne dig penge, hvis du har haft en professionel risikoafdækning af din virksomhed. For når banken bedre kan vurdere og forstå din virksomhed, jo bedre kan der retfærdiggøres for den konkrete finansiering.
- Afdækning: Når du bruger risikostyring metodisk til at afdækker alle hjørne af din virksomhed, og du her finder f.eks. at du at virksomheden er afhængig af en konkret person, som betjener en kritisk funktion i din virksomhed. Det kan give et betydelig tab, hvis personen enten vælger at skifte arbejdsplads, eller personen blot er uheldig og bliver syg eller bliver udsat for en ulykke. Det er risiciene for medarbejderen. Her er afdækningen at oplære en medarbejder i samme funktioner. Det giver øgede omkostninger til uddannelse, men det kan være en billig pris og end at stå og mangle en person med færdigheder til at varetage en kritisk funktion i virksomheden. Derudover har du nu en dygtigere medarbejder.
- Beslutningsgrundlaget: Og når du bliver bevidst om dine risici og hvor du skal sætte ind for at afhjælpe dem, så har du allerede et bedre beslutningsgrundlag. Dette gør du dels undgår at træffe for defensive eller offensive beslutninger og dermed potentielle fordyrende beslutninger. Til dels giver afdækningen et grundlag for at se nye muligheder til at øge indtjening. Endeligt er det et stærkt signal til virksomhedens interessenter, at virksomheden er robust og ledelsen er drevet ansvarligt.
Det handler simpelthen om at kende og reducere sine risici og dermed at ”vinde med vilje”.
Risikostyring på rygraden
Kravet om risikostyring følger af selskabslovens § 115, og det forbundne ansvar er forskellig alt afhængig af branche, virksomhed og dens størrelse.
Du vil hos PARTNER Advokater finde, at risikostyring er på rygraden, da det er fundamentet i vores rådgivning, og vi er derfor specialister i at afdække din virksomheds risici. Vi vil med dig afdække virksomhedens risikoprofil, og ruste dig som leder, så du er dit ansvar bevidst, ikke blot i forhold til lovkravene, men også over for dine samarbejdspartnere og dine medarbejdere.
Du kan finde kontakt oplysninger til mig ved at trykke på linket her.
Følg vores facebook-side her, hvis du læse flere artikler eller hvis du vil deltage i nogle af vores gratis kurser.
– Advokat Steen Wiithøff