Når man bliver skilt, er der mange følelser involveret, og dette kan i visse tilfælde betyde, at forældrene vægter sine egne interesser over barnets interesser. Dette kan påvirke barnets fremadrettede trivsel.
En samværsaftale med barnets interesser i centrum er essentiel for at bibeholde kontakten med sit barn. Det er vigtigt for det enkelte barn at bevare kontakten til begge forældre, da begge forældre, uanset skilsmissen, har et ansvar over for barnet.
Når man indgår en samværsaftale, skal man være opmærksom på, at en almindelig samværsaftale ikke altid opfylder behovene, da det kan være vilkårligt, hvem af forældrene der skal passe barnet i forbindelse med ferier og andre specielle dage. Julen er bl.a. rundt om hjørnet, og det vil derfor være vilkårligt, hvem af forældrene der har barnet i julen, hvis man blot har indgået en samværsaftale om det almindelige løbende samvær.
Hvis man for eksempel har en almindelig 7/7-ordning med lige/ulige uger, er dette år særligt, da vi i år har uge 53 og uge 1, dvs. to ulige uger i træk, hvilket betyder, at forældrene skal lave særskilte aftaler, for at der ikke skal gå for længe for det enkelte barn før det ser den anden forælder. Dette kan medføre tvister mellem forældrene, da aftalen ikke er blevet specificeret, hvilket ikke er til barnets bedste.
Specificerede samværsaftaler
Hvis man laver specifikke ferieaftaler mv., vil det stå klart, hvem af forældrene der skal passe barnet i forbindelse med ferier og helligdage, og man kan dermed undgå unødige konflikter. Det er derfor afgørende, at man indgår specifikke ferieaftaler således, at der foreligger klare retningslinjer for barnets trivsel og behov.
Ved at lave specifikke ferieaftaler mv., vil forældrene opleve en større forudsigelighed og gennemsigtighed i forbindelse med pasning af barnet, som vil gøre det nemmere for den enkelte forælder at planlægge samt tage højde for barnets behov.
Samværsaftalens gyldighed
Som forældre er det vigtigt at vide, at en samværsaftale er bindende, ligesom andre juridiske aftaler. Medmindre begge forældre er enige, er det derfor ikke muligt at ændre i en samværsaftale uden at man inddrager Familieretshuset eller Familieretten.
Derfor er det altafgørende, at man laver en langsigtet samværsaftale, hvor der er taget højde for ferier og andre specielle dage. Dette vil være til gavn for både jeres og barnets trivsel.
Hos PARTNER Advokater har vores privatretsteam et indgående kendskab til familieretten i dens helhed, og de er specialister i at yde rådgivning og bistå med, at I som forældre kan finde frem til den bedste løsning for jeres barn.
Det er værd at vide, at man uden aftale er henvist til Familieretshuset, som på nuværende tidspunkt har lange sagsbehandlingstider, hvorfor vi hos PARTNER Advokater står klar til at hjælpe jer, hvis I ønsker at få rådgivning eller bistås i forbindelse med en samværsaftale.