I disse tider er der meget fokus på Coronavirus. Hos PARTNER Advokater interesserer vi os mest for det set med ansættelsesretlige briller.
5 FACTS:
- Hvis en medarbejder sygemelder sig, må arbejdsgivere ikke spørge om der er tale om Coronavirus, men må anse medarbejderen for sygemeldt indtil der er kommet en lægelig afklaring og der kan afkræves lægeerklæring. Medarbejderen bør af sig selv oplyse det, hvis der er tale om Coronavirus af hensyn til kollegaer på arbejdspladsen.
- En medarbejder kan ikke nægte at møde på arbejde pga. frygt for Coronavirus. Heller ikke selvom en kollega lige har været på skiferie i Italien. At blive hjemme vil være ulovligt fravær, som kan få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen.
- En arbejdsgiver kan ikke pålægge en medarbejder karantæne, men kan udnytte sin ledelsesret til at meddele medarbejderen, at denne ikke skal møde på arbejde i en give periode, hvis medarbejderen f.eks. lige har været på skiferie i Italien. Medarbejderen skal have fuld løn. Arbejdsgiveren kan pålægge medarbejderen at udføre arbejde hjemmefra i videst muligt omfang.
- Hvis du får Coronavirus har du naturligvis ret til at blive hjemme under sygdom og få løn under sygdom.
- Hvis du sendes i karantæne af myndighederne, så betragtes du som lovligt fraværende, uanset om du udvikler sygdommen eller ej. Funktionærer vil have ret til fuld løn og tilsvarende kan gælde i henhold til din ansættelsesaftale eller overenskomst du er omfattet af. Arbejdsgiveren kan pålægge medarbejderen at udføre arbejde hjemmefra i videst muligt omfang.
Såfremt du har ansættelsesretlige spørgsmål i forbindelse med Coronavirus eller i øvrigt, er du altid velkommen til at kontakte advokat Steen Witthøfft på tlf. 56 67 16 01 eller stw@partneradvokater.dk