9. juni 2020

Ny kendelse fra Højesteret gør mange krav delvist forældede.

Kontakt PARTNER Advokater for en gennemgang af dine tilgodehavender, så du ikke risikerer forældelse.

Højesteret har fornyeligt afsagt kendelse i en sag, hvor et inkassofirma havde indleveret en fogedsag mod en debitor og opgjort kreditorens krav i henhold til det oprindelige lånedokument fra 2006 på kr. 25.000 med tillæg af diverse renter og omkostninger.

Sagen havde imidlertid også været indbragt for fogedretten i 2012, men i den forbindelse havde kreditor valgt alene at indbringe sagen for kr. 3.000 med forbehold for at forhøje begæringen til det fulde krav, der på det tidspunkt udgjorde omkring kr. 43.000. Det er en praksis som mange inkassoafdelinger har valgt for at spare omkostninger for kreditor, som måske ville vise sig at være uerholdelige hos debitor. Sagen blev i 2012 kun gennemført for de kr. 3.000 med tillæg af renter og omkostninger.

I 2019 besluttede kreditor så at indbringe sagen for fogedretten på ny for det fulde krav på nu ca. kr. 44.000.

Sagens kerne blev i den forbindelse, om kravet var delvist forældet, fordi der var gået mere end 10 år siden den oprindelig aftale blev indgået og fordi fogedsagen i 2012 kun havde forældelsesafbrydende virkning for de kr. 3.000, eller om hele kravet var bevaret pga. indbringelse af fogedsagen i 2012.

Højesteret afsagde den 16. april 2020 kendelse om, at kravet var delvist forældet, idet der under fogedsagen i 2012 på kreditors begæring kun var blevet behandlet kravet på kr. 3.000 med tillæg af renter og omkostninger heraf. Resten af kravet var ikke behandlet under fogedsagen, uagtet låneaftalen var fremlagt og det fulde krav opgjort, idet fogedretten kun havde behandlet den del af sagen som kreditor havde begæret behandlet og betalt retsafgift for. Det betød, at resten af kravet var forældet, idet den resterende del af kravet ikke kunne nås indbragt for fogedretten inden for 10 års forældelsesfristen som var udløbet i 2016, og kreditors krav var herefter alene kr. 3.000 med tillæg af renter og omkostninger, og kreditor måtte altså afskrive i omegnen af kr. 40.000.

PARTNER Advokater A/S anbefaler, at du gennemgår dine tilgodehavender for en afklaring af, om du har udestående tilgodehavender, hvor du selv eller inkassoafdelinger på dine vegne alene har begæret sagen behandlet i fogedretten for en mindre del af kravet. Det er vigtigt med en hurtig afklaring, sådan at du evt. kan nå at indbringe sagen på ny for det fulde krav inden forældelsen indtræder. Det kan også være hensigtsmæssigt at få afklaret, hvis du har forældede fordringer liggende af hensyn til opgørelsen af udestående fordringer i dit regnskab, vurdering af hensættelser m.v.

Såfremt du har brug for rådgivning vedr. dine udestående fordringer, kontakt da PARTNER Advokaters inkassoteam bestående af advokat Louise Vigand Kryger og advokatfuldmægtig Andreas R. Jedig på tlf. 56 67 16 00.


Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.