16. februar 2021

Er dit NemID blevet misbrugt? Du kan risikere at hæfte for din samlevers dispositioner med dit NemID

Den stigende udvikling i digitaliseringsverdenen gør, at et digitalt underskrevet dokument, sidestilles med en fysisk håndskreven underskrift.
I denne forbindelse har dit NemID en helt særlig rolle, da nøglekortet benyttes til at logge på fortrolige sider samt til underskrift af digitale dokumenter.

I kraft af denne digitalisering ses flere tilfælde, hvor NemID-indehaveres nøglekort bliver misbrugt af tredjemand.

I en dom fra 2018 fandt byretten, at selv om en kvindes NemID blev misbrugt ved optagelse af et lån af hendes ven, havde NemID-indehaveren udvist en sådan grad af uagtsomhed, ved bl.a. at have personlige papirer med cpr-nr. og sit nøglekort fremme samt at have oplyst sin adgangskode til vennen, at hun selv hæftede for lånet på ca. 45.000 kr.

På trods af udgangspunktet i Danmark om, at man ikke forpligtes af en disposition, som uberettiget indgås i ens navn, tilsiger dommen således, at man bliver bundet af en disposition, såfremt der foreligger en vis grad af uagtsomhed hos NemID-indehaveren.

Det er derfor vigtigt at holde sit NemID for sig selv, også i forhold til en samlever, for ikke at komme til at hæfte ved et misbrug, bl.a. et lån optaget af ens samlever.

Hos PARTNER Advokater har vores advokat Louise Vigand Kryger fornyeligt haft en lignende sag, hvor en samlever optog et lån i kærestens navn. I denne sag fandt retten, at NemID-indehaveren ikke havde handlet uagtsomt, idet indehaveren hverken havde afleveret sine NemID oplysninger til samleveren, eller at kæresten havde lokket dem ud af indehaveren.
Retten fandt dog, at NemID-indehaveren ved sine handlinger efterfølgende havde godkendt lånet, hvorfor indehaveren hæftede for lånet.

Selv om man holder sit NemID for sig selv, kan man således fortsat hæfte for dispositionen. Derfor er NemID indehaverens adfærd afgørende.

Man kan således opstille følgende, som indgår i vurderingen af, om NemID-indehaveren skal hæfte for tredjemands/samlevers disposition eller ej:

  • Hvordan er tredjemand/samlever kommet i besiddelse af de fortrolige oplysninger?
  • Har NemID-indehaveren haft kendskab til, at tredjemand/samlever har været i besiddelse af de fortrolige oplysninger?
  • Har NemID-indehaveren gjort tilstrækkeligt for at forhindre misbruget?


Hvis man finder ud af eller har mistanke om misbrug af ens NemID, skal man straks spærre nøglekortet og straks rette henvendelse til den part, som aftalen er indgået med samt anmelde det til politiet. 


Hos PARTNER Advokater er vi altid klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til misbrug af NemID.


Køge afdeling

Stensbjergvej 7, 3. tv., 4600 Køge
Telefon 56 67 16 00

Se åbningstider mv.